David Benet
“Crec que Osona viu l’etern problema de com portar al mercat tota la investigació que es fa en l’àmbit acadèmic i, també, si el sistema educatiu és el més adient per a promocionar el talent”
Què et va portar a marxar d’Osona?
Portava molts anys com a Export Area Manager a una empresa de Manresa. Xina era una de les meves zones de responsabilitat i vaig decidir traslladar-m’hi per portar el mercat de manera més directa, ja que el veia com un mercat amb molt futur.
Tens pensat tornar a viure a Osona algun dia?
Potser quan em jubili. El que trobo a faltar més són la família, els amics i la muntanya.
Com veus la comarca des de la distància?
La veritat és que només tinc contacte amb Osona a través de la família i amics. Vinc un cop a l’any i, és clar, comparat amb Xina veig que els canvis són molt més lents. Abans de la pandèmia em semblava que l’activitat econòmica anava molt bé. Ara amb la pandèmia no sé exactament com s’ha reaccionat i em consta que algunes iniciatives eren més de cara a la galeria que no pas mesures efectives.
Respecte a la captació i retenció de talent, què creus que hauríem de millorar a Osona?
La veritat és que No estic massa connectat amb el teixit empresarial i educatiu d’Osona i de Catalunya en general, però crec que hi ha l’etern problema de com portar al mercat tota la investigació que es fa a nivell acadèmic i, també, si el sistema educatiu és el més adient per a promocionar el talent. Crec que el sistema universitari català i espanyol hauria d’estar més orientat a donar una formació no tan teòrica i més pràctica per tal que quan l’estudiant s’incorpora el mercat de treball tingui les habilitats realment necessàries al món laboral. Per altra banda, crec que l’empresariat també hauria de cuidar i promocionar millor el talent que ja tenen a casa. Penso que és molt necessària una reestructuració del sistema perquè hi hagi una relació més directa i fluida entre el teixit empresarial i educatiu per promoure i aprofitar el talent.
Quina és la teva opinió respecte a la gestió que s’ha fet a la Xina de la COVID19?
Crec que és obvi que al principi es va amagar informació, però quan van veure que la cosa era seriosa van reaccionar molt contundentment per controlar-la. Sense tenir l’afectació que va tenir Wuhan, quasi totes les zones de Xina van estar confinades durant un mínim 15 dies. I a algunes grans ciutats com Shanghai només es van confinar edificis on hi havia casos confirmats. No crec que les dades que han donat siguin reals, però la veritat és que ho van controlar bé. La desescalada per part del govern va estar molt ben preparada i això es nota més ara quan es veu que a tot al món els casos no paren d’augmentar i aquí Xina tots els nous casos són importats i la bàsicament es fa vida normal.
Per la nostra banda, d’acord amb les directrius marcades per tornar a la feina com a empresa vam presentar un pla de prevenció i també un pla d’emergència amb les accions a emprendre en cas de detectar algun positiu.
A nivell nacional van implementar un sistema de codis de color que t’obliga a donar accés al teu telèfon mòbil. Es tracta d’una aplicació que rastreja tot el teu historial de moviments durant l’últim mes. Si no tens el codi verd, no pots entrar a molts edificis, ni pots viatjar. Si el codi es taronja has d’estar confinat 15 dies i si és vermell, et porten a l’hospital.
En conclusió, crec que les mesures a Xina han estat molt efectives pel control de la pandèmia, però personalment crec que es van passar de frenada. La conseqüència és que l’activitat econòmica no ha arrancat amb la rapidesa i força com s’esperava. Aquest any molts nous graduats no han trobat feina i moltes petites empreses han hagut de tancar o fer reduccions de personal.