Skip to main content

ENTREVISTES DOT

TALENTS D’OSONA

Núria Viñas

La calldetenenca Núria Viñas és enginyera de disseny industrial. Després d’haver estudiat a Elisava, a Barcelona, se’n va anar a fer el màster a Holanda i actualment viu a Múnic (Alemanya). És una dels més de 38.000 treballadors de Zeiss, una empresa fabricant de tot tipus de tecnologia vinculada a l’òptica, des d’objectius de fotografia i cine fins a microscopis, prismàtics o aparells mèdics. EL 9 NOU i Osona.com entrevisten Viñas en el marc del Talent Convidat, un programa de Creacció en què també col·labora la UVic-UCC i que vol donar a conèixer l’expertesa i trajectòria d’osonencs fent carrera a l’estranger.
“A Alemanya encara hi ha tràmits que només es poden fer per fax o carta”

Francesc Molist

El manlleuenc Francesc Molist és veterinari i especialista en nutrició porcina. Compta amb una trajectòria acadèmica i professional àmplia i, actualment, viu i treballa als Països Baixos com a responsable d’R+D de l’empresa Schothorst Feed Research.
“La distància entre la ciutadania i el sector primari cada vegada és més gran”

Laia Serratosa

Laia Serratosa és una neurocientífica de 30 anys, nascuda a Vic, fundadora i directora d’Aelysia, una empresa especialitzada en l’anàlisi experta d’imatges.Treballa en dades de microscòpia d’electrons, una tècnica que permet fer el seguiment d’una neurona; i amb vídeos de comportament d’animals, on analitzen quines àrees del cervell s’activen responent a determinats estímuls.
Recentment, ha participat en una investigació internacional que ha aconseguit crear un mapa complet del cervell de la mosca de la fruita, convertint-se en l’organisme més complex del qual es disposa aquesta informació.
“Sempre m’ha interessat la curiosa flora i fauna de comportaments humans”

Marc Casals

Marc Casals Vilasís, de Seva, responsable global de dades i analítica de l’àrea comercial, financera i sostenibilitat de la firma danesa de joies Pandora
“Les dades són el nou petroli del segle XXI”

Marc Dordal

El vigatà Marc Dordal és expert en macrofinances, política monetària i banca.
“Abans la Xina fabricava productes de menys valor afegit. Ara ja no”

Lourdes Oró

Lourdes Oró, originària de Prats de Lluçanès, és enginyera aeronàutica i treballa a l’Agència Espacial Francesa.
“L’estudi de l’espai no és res més que la recerca de qui som i cap a on anem”

Marta Molist

La manlleuenca Marta Molist és Key Account Manager del grup Volskwagen a l’Estat Espanyol.
“El cotxe és la segona gran inversió que fa una persona després de l’habitatge”

Susanna Molas

De Rupit i Pruit, és professora i investigadora en neurociència del comportament a la Universitat de Colorado.
“Tenir fills als Estats Units és un gran repte, perquè la família està lluny i econòmicament és molt complicat”

Judit Navarro

Judit Navarro, de Manlleu, és graduada en Animació i Efectes Visuals i actualment viu a Londres.
“Pel·lícules que han marcat punts d’inflexió? ‘Toy Story’ i ‘Avatar’

Gerard Casas

Gerard Casas, de Manlleu, és graduat en Enginyeria Informàtica i actualment viu als Estats Units, on ha treballat en grans empreses com Twitter.
“Als Estats Units el sector tecnològic evoluciona més de pressa perquè creuen en l’emprenedoria i hi ha més capacitat per innovar”

Montserrat Corominas

Montserrat Corominas, originaria de Manlleu, en l’actualitat viu a Suïssa. És llicenciada en Empresarials, amb un currículum que inclou empreses com Siemens o Nokia. Des dels anys noranta ha viscut a Alemanya, la Xina, Suïssa… I el 2010 fundà la seva pròpia empresa, Intergroup Partners AG, que es dedica a acompanyar-ne d’altres en processos d’expansió.
“A Osona s’hauria de barrejar encara més universitat i indústria”

Marc Medina

Marc Medina, del Brull, viu a Costa d’Ivori des de fa 11 anys on dirigeix l’empresa SIDCAO, dedicada a la transformació de cacau. I és que aquest país africà és el major productor mundial de cacau i s’estima que hi ha 800.000 plantadors.
“A Costa d’Ivori es diu que, quan tens un assalariat, estàs alimentant a cinc famílies”

Laia Armengol

Laia Armengol, de Borgonyà, viu a les illes Canàries des de fa 20 anys, quan s’hi va traslladar per estudiar Ciències del Mar. Experta en plàncton i el paper del mar com a processador de carboni, el 2019 es doctorava en Oceanografia i Canvi Global.
“Parlem de la selva amazònica com a pulmó del planeta, però i els oceans?”

Pol Anglada

El manlleuenc Pol Anglada és dissenyador sènior a Loewe, va estudiar disseny de moda a l’Institut Europeu del Disseny de Barcelona i, encara que habitualment viu a París, ara com ara està a Los Angeles, als Estats Units, fent una residència artística per explorar i explotar la seva altra faceta, la d’il·lustrador.
“Compra menys i millor, amb la mentalitat de reutilitzar peces que, al final, parlen d’una identitat personal”

Albert De Nova

Albert de Nova Santana (Santa Eugènia de Berga, 1989) ha sigut sempre un apassionat dels ordinadors. Va estudiar Enginyeria Informàtica a la UPC i actualment viu a Lake Forest, a prop de Los Angeles, des d’on treballa a l’estudi de videojocs de Netflix.
“A qui no li agradaria un videojoc que simulés un robatori en un banc?”

Mar Cols

Mar Cols és exalumne de l’Escorial de Vic i actualment és enginyera en Tecnologies Aeroespacials al Japó i llicenciada en la Universitat Politècnica de Catalunya.
“La legislació de l’espai no és vinculant, ningú t’obliga a desfer-te del teu satèl·lit un cop s’ha mort”

Guillem Ylla

Guillem Ylla, de Santa Eugènia de Berga i exalumne de la UVic, lidera un laboratori especialitzat en bioinformàtica i biologia del genoma a Cracòvia.
“Seqüenciar el genoma humà és un repte superat. Ens falta interpretar-lo”

Sílvia Roca

Sílvia Roca és llicenciada en Psicologia i experta en el sector dels recursos humans. Actualment té el seu propi negoci Talent Guidance a Sant Martí de Centelles i exerceix de psicòloga, coach i consultora.
“Tendim a pensar que sols ens en sortirem de tot i moltes vegades necessitem ajuda externa”

Manel Alcalà

Nascut a Manlleu. Doctor en Química i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment forma part de la Farmacopea Europea, un organisme sota paraigua del Consell d’Europa, a Estrasburg.
“Puc dir amb orgull que vaig fer un postdoc al Carib; tot i que de platja, poc”

Joan Rusiñol

Nascut a Tona. Llicenciat en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és subdirector dels serveis informatius de Catalunya Ràdio.
“El Congrés dels Diputats s’ha convertit en un plató de televisió”

Maria Alsina

Nascuda a Sant Julià de Vilatorta. Va estudiar Economia i Dret a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, un màster en Economia a la Universitat d’Estocolm i un doctorat en Economia a la Universitat de Zuric. És experta en economia del clima, i actualment és Investigadora postdoctoral al Centre d’Investigació Econòmica ETH Zurich.
“El canvi climàtic és un problema global; però els impactes, regionals”

Jordi Noguera

Nascut a Prats de Lluçanès. Va estudiar Hostaleria i Turisme al CETT. Actualment és Xef Executiu d’Innovació Culinària a Sodexo, a Singapur.
“La cuina és una bona eina per comunicar i per connectar amb les persones”

Joan Bagaria

Nascut a Manlleu. Va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona i un doctorat en lògica i teoria de conjunts a la Universitat de Berkeley. Actualment és professor d’investigació a ICREA a la Universitat de Barcelona.
“Mai hi havia hagut tants joves amb talent com ara. És impressionant”

Xavier Gallego

Nascut a Vic. Va estudiar direcció d’art i disseny gràfic a l’IDEP, a Barcelona. Actualment és dissenyador i il·lustrador a San Francisco, Estats Units.
“Un creatiu ha de viure per tenir idees, no es pot tancar a l’habitació”

Helena Cánovas

Nascuda a Tona. Va estudiar a l’Escola de Música de Vic, al Conservatori Superior de Música de l’Aragó i dos màsters a Colònia, en Composició Musical Instrumental i en Composició de Música Electrònica. Actualment és compositora musical a Colònia, Alemanya.
“Sempre m’he pres la música a pit per impuls, perquè em venia de gust”

Marcel Pinyana

Nascut a Centelles. Va estudiar una enginyeria industrial especialitzant-se en Ciència de Materials. Actualment és enginyer del sector de les energies fotovoltaiques a Tritec, a Suïssa.
“La base de l’energia renovable és la descentralització”

Victor Guerrero

Nascut a Vic. Va estudiar cuina i pastisseria a l’Escola d’Hostaleria d’Osona, el batxillerat artístic a l’Escola d’Art de Vic i un grau en Psicologia i Llengües a The Open University. Actualment és Consultor de Recerca d’Executius a GsXecutive a Cremona, Itàlia.
“Hi ha una guerra pel talent. A Europa i diria que en general a tot el món”

Anna May

Nascuda a Sant Julià de Vilatorta. Va estudiar una enginyeria química i un doctorat en Ciència i Tecnologia de Materials. Actualment és la Responsable de Comunicació i Divulgació Científica a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB).
“Emocionar amb coneixement científic costa, però ho intentem”

Núria Casacuberta

Nascuda a Malla. Va estudiar Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és Professora adjunta d’Oceanografia Física i de Traçadors a l’Escola Federal Politècnica de Zuric.
“El planeta Terra sobreviurà. Els humans ho tenim més complicat”

Cristina Serradell

Nascuda a Sant Quirze de Besora. Va estudiar economia a la Universitat de Barcelona. Actualment és la Directora de la Unitat de Negoci Internacional d’Acció.
“Les empreses s’estan replantejant on s’ubiquen i on tenen els proveïdors”

Miquel Collell

Nascut a Manlleu. Va estudiar veterinària a la UAB, i un màster en sanitat i producció porcina a la UAB, UDL, UZ i UCM. Actualment és el Director Tècnic Global de la divisió porcina de Merck.
“Vaig decidir que seria veterinari quan vam haver de matar els porcs per la pesta”

Dani Sors

Nascut a Tona. Va estudiar una enginyeria aeroespacial a la Universitat Politècnica de Madrid, i actualment és Responsable Tècnic d’Instal·lacions Estratègiques a Satellite Applications Catapult, a Anglaterra.
“M’encantaria anar a la Lluna, a Mart o contribuir-hi d’alguna manera”

Arnau Vidal

Nascut a Vic. Va estudiar Ciències Empresarials i Management a la UPF i actualment és Fundador i Copropietari a Team Heretics.
“Si realment creus en alguna cosa i creus que pot tenir futur, aposta-hi fort, però també sigues realista i no hipotequis el teu futur amb alguna cosa si encara és una llavor”

Ferran Soldevila

Nascut a Vinyoles. Va estudiar Biotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment és doctor en Immunologia a La Jolla Institute de San Diego, Califòrnia.
“Som una generació que hem tardat temps a tenir una feina estable”

Alfons Màrquez

Nascut a Vic. Enginyer informàtic i professional dels sistemes d’informació. Actualment és el cap de la unitat de negoci a EPAM.
“Analitzar i transformar dades en informació és una de les grans tendències”

Magalí Martí Generó

Nascuda a Folgueroles. Va estudiar biologia, i actualment és Investigadora especialitzada en microbiologia i bioinformàtica a la Universitat de Linköping, a Suècia.
“Si he de destacar alguna diferència respecte a la gestió del talent, diria que a Catalunya ens mirem molt el melic”

Joana Torrents

Nascuda a Vic. Va estudiar economia, i actualment és la Directora General de la Cambra de Comerç Espanyola a Mèxic.
“La internacionalització millora l’empresa en el seu país d’origen”

Agnès Cruells

Nascuda a Prats de Lluçanès. Va estudiar ciències empresarials i direcció d’empreses, i actualment és directora de màrqueting de Hillebrand, companyia alemanya de logística.
“Transportem des de vi a granel fins a ampolles de 40.000 dòlars”

Jordi Parramon

Nascut a Manlleu. Va estudiar física i enginyeria electrònica a la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment és el president de Medical Devices at Verlly Life Sciences (San Francisco, USA)
“Que empreses com Google es posin al sector mèdic accelera la innovació”

Meritxell Font

Meritxell Font és consultora en planificació de xarxes de transport. Nascuda a Torelló, viu als Estats Units des de fa onze anys. Treballa a una oficina de Nova York, des d’on planifica xarxes d’autobusos, ferrocarrils o bicicletes per ciutats d’arreu, amb la mobilitat sostenible i la inclusió com a base dels seus projectes.
“Hi ha ciutats als EUA que volen una mobilitat com a Europa”

Judit Alhama

De Prats de Lluçanès. Biòloga, doctora i investigadora en neurociència clínica i experimental a la UMC d’Utrecht.
“La beca Erasmus em va obrir les portes del món”

Violeta Sànchez Nogué

Nascuda a Manlleu. Va estudiar Enginyeria Química a la Universitat Autònoma de Barcelona i va entrar al món de la biotecnologia, la recerca i la investigació amb un Erasmus i un doctorat a la Universitat de Lund, a Suècia. Actualment és Staff Research Engineer al National Renewable Energy Laboratory de Golden (USA).
«Desenvolupem tecnologies per produir plàstic o combustible sense petroli»

Xavier Quer

Nascut a Vic. Va estudiar economia a la UAB i actualment és director d’organismes internacionals a l’empresa Everis
Com a talent, crec que la gent d’Osona és molt motivada i compromesa

Laura Batriu

Nascuda a Vic. Va estudiar Publicitat i Relacions Públiques a Girona, i actualment és Business Analyst de Dell Technologies a Irlanda.
“No t’ho pensis dues vegades: marxar a fora et fa créixer molt professionalment i personalment”

Josep Soler Carbonell

Nascut a Sant Pere de Torelló. Va estudiar filologia anglesa a la Universitat de Barcelona, i es va especialitzar en lingüística general. És sociolingüista i des del 2014 treballa a la Universitat d’Estocolm.
“Vaig començar el meu periple internacional gràcies a una beca Segimon Serrallonga de l’Ajuntament de Torelló”

Anna Rosanas Urgell

Nascuda a Manlleu. Epidemiòloga molecular. Des del 2012 treballa a l’Institut de Medicina Tropical d’Anvers on dirigeix un equip de recerca que investiga el paràsit de la malària.
“Tornar a Osona depèn molt de les oportunitats que sorgeixin, però hauria de ser per fer front a un repte que fos tan interessant com el que estic fent ara”

Laura Prat

Nascuda a Prats de Lluçanès. Actualment està vivint a Barcelona. Va estudiar filologia catalana i el màster de formació de professorat (UAB). Posteriorment va marxar a Madrid per incorporar-se a “Empieza por educar”, l’ONG amb la qual continua vinculada per treballar l’equitat educativa.
Si et mouen les injustícies socials i a més, sents que estàs treballant en el teu àmbit i que pots aportar, et dóna molt de propòsit personal i professional

Llucià Homs

Llucià Homs. Nascut a Vic. Actualment resideix entre Barcelona i Londres. És art advisor, comissari d’exposicions i consultor cultural amb més de 25 anys de trajectòria en el món de l’art.
A Osona falten espais de trobada per posar en comú projectes i contactes

David Benet

Nascut a Vic i resident de Shanghai (Xina) des del 2002. Fundador i director General de DANS Architectural Systems Technology (Nantong).
“Crec que Osona viu l’etern problema de com portar al mercat tota la investigació que es fa en l’àmbit acadèmic i, també, si el sistema educatiu és el més adient per a promocionar el talent”

Alba Torrents

Alba Torrents. Nascuda a Vic, és Professora d’Enginyeria del Medi Ambient. Es dedica a la docència, la investigació i l’administració acadèmica. Porta 34 anys vivint a Baltimore, als Estats Units.
“Crec que a Osona caldria valorar el talent i no pas els enllaços familiars i els anys a la feina, especialment al sector públic”

Alexandre Benguerel

Alexandre Benguerel. Nascut a Vic, als 18 anys va marxar a estudiar enginyeria industrial a Barcelona i ja no ha tornat. A la finalització dels estudis, va incorporar-se a ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat), on ha ocupat diverses posicions. El 2016 es va traslladar a Nova York com a desenvolupador de negocis internacionals.
“Som peculiars. Som urbanites, però no com la gent de Barcelona. Osona té una personalitat pròpia, que ens dóna singularitat”

Núria Lara

Nascuda a Vic. Metge de família i màster en salut pública per la Universitat de Londres. Actualment és Global lead of Outcomes Research de IQVIA on fa 15 anys que treballa a l’oficina de Barcelona.
“És difícil des de fora fer-te una idea clara del que es mou a Osona. Segurament en tenim una percepció equivocada. A vegades em sembla una mica endogàmica, però alhora hi ha gent innovadora amb molta empenta”