Skip to main content
07/05/2024

El Lactium, una fira de referència on conèixer els nous projectes formatgers

El certamen de formatges artesans catalans, que es va celebrar fa unes setmanes a Vic, arriba a la seva maduresa, amb elevades xifres de públic i un alt interès del sector. De tot plegat, n’hem parlat amb el seu director, Isaac Gelabert. 

 

La fira Lactium de formatges artesans catalans està en plena forma. La 16a edició, que es va celebrar el passat 20 i 21 d’abril al Parc Jaume Balmes de Vic, va comptar amb una creixent afluència de públic i un increment de les vendes, que confirmen l’interès del sector.

Durant els dos dies de fira, els visitants van poder  gaudir de l’espai expositiu, amb un gran mercat de formatges amb 40 formatgeries d’arreu del territori, de les quals 10 eren  d’Osona. En total, es  van oferir més de 250 varietats de formatge artesà català.

La mostra també compta  amb una completa programació a l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, una proposta atractiva i dinamitzadora vinculada a molts dels formatges de la fira, amb tastos guiats, xerrades divulgatives i tallers. La programació d’aquesta edició va incorporar, entre d’altres propostes, una trobada professional amb vocació constructiva, inclusiva i transversal, i amb l’objectiu de crear un espai de trobada i debat entre les veus que formen part de la cadena de valor del formatge artesà a Catalunya. L’activitat estrella de la fira va tornar a ser la 15a edició del Concurs Lactium: formatges artesans catalans 2024, el concurs de referència.

No ens equivoquem si assegurem que, amb totes aquestes dades, la fira Lactium s’ha consolidat i ha trobat el seu espai com a referent a dins del sector. De tot plegat, n’hem parlat amb el seu director, Isaac Gelabert.

 

-Com neix el Lactium i per què? 

-El Lactium neix fa 17 anys per iniciativa de l’OFIM-Ajuntament de Vic, fruit de la tradició i capitalitat firal de la ciutat i l’aposta de l’Ajuntament per un sector agroalimentari emergent, en aquell moment, i un producte agroalimentari excel·lent, amb un bon relat vinculat al paisatge. Sense oblidar l’existència d’un ecosistema lleter important: Osona és la comarca catalana amb més explotacions de vaques lleteres a Catalunya.

 

-Lactium és una fira dinàmica. Hi ha hagut novetats d’aquesta edició? 

-Sí. S’ha fet una jornada de caràcter professional anomenada “Les claus del comerç del formatge artesà”; hi ha hagut una exposició de retrats de formatgers i ramaders realitzats durant les darreres edicions de Lactium, anomenada “Els ulls del formatge”; hem recuperat la celebració del Concurs Lactium: formatges artesans catalans i la proclamació del Millor Formatge Català Lactium 2024; i hem consolidat el Premi Millor Pastís de Formatge Català, amb una segona edició amb més participants i un molt alt nivell de participació.

 

-Lactium és, sens dubte, una fira d’èxit. Per què? Què la fa diferent d’altres fires?

-Lactium és un model. I aquest model parteix de cinc condicions, objectius.

-Quins són?

En primer lloc, especialització al voltant d’un producte o aliment excel·lent, amb un relat propi i singular.

La ciutat de Vic també és important. Tenim una ciutat amb infraestructures, experiència i tradició firal i amb un entorn de sector i formatgeries artesanes dels més importants de Catalunya.

Una tercera causa és la transversalitat. El Lactium posa de manifest la importància de tots els actors de la cadena de valor del formatge artesà, des de la ramaderia i els elaboradors fins a la comercialització i la divulgació.

Per a nosaltres, és important la pedagogia i la prescripció. O sigui, posem molt èmfasi en explicar la cultura i posar en valor el formatge artesà, des del bestiar i la llet, posant nom i cognoms als formatgers i les formatgeres, fins a les tipologies i tecnologies de formatges o com gaudir-ne a la taula.

Per últim, la fira se celebra en un espai amable i orgànic, amb un esperit festiu. En aquest marc, posem les eines perquè tothom pugui venir a Vic, al Parc Jaume Balmes, i pugui gaudir d’un magnífic espai i ambient i d’un programa d’activitats inclusiu i festiu. Cal apuntar que la mitjana d’estada de cada visitant a la fira és d’unes tres hores.

 

 -Podem dir que el Lactium ha trobat el seu lloc dins del sector català?

-El Lactium és un punt de trobada i de referència de tota la cadena de valor del formatge artesà i català. També és sinònim de transversalitat, és la festa del formatge de totes i tots. I, finalment, un espai on descobrir nous projectes o iniciatives formatgeres. Aquest any, un 20% de les formatgeries presents tenien 5 anys o menys de vida.