Les plantes de biogàs, un pas més en la transició verda a Osona

La comarca s’ha mostrat molt sensible en la necessitat de reduir la petjada de carboni i ha desenvolupat projectes que han esdevingut un model a seguir.
Osona ha desenvolupat una gran sensibilitat per la transició verda. El territori ha posat en marxa diverses accions que l’han convertit en un referent per reduir la petjada de carboni.
Un exemple. El projecte NEO (Nova Energia d’Osona), liderat pel Consell Comarcal, proposa un model energètic participatiu i respectuós que pretén reduir en set anys el 40% d’emissions de CO2 a la comarca. La iniciativa, pionera i basada en les comunitats energètiques dels territoris rurals, ha arribat fins i tot al Parlament Europeu, on s’ha presentat com un model a seguir.
Un altre. Osona és la segona comarca que més recicla, amb unes xifres altíssimes en matèria de recollida selectiva, només superada per la Conca de Barberà.
També és destacable la participació d’Osona en la promoció per a la creació de més plantes de biogàs, un objectiu fixat pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. Aquestes instal·lacions han de contribuir a la transició energètica fent reduir la petjada de carboni del transport del gas, d’una banda, i al reaprofitament i revalorització de residus orgànics de la recollida selectiva o la indústria càrnia, fangs de depuradora o dejeccions ramaderes generadors de biogàs.
En aquest context i en el marc del projecte “Biogàs Impulsa’t”, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya, el Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC i l’empresa Envolta Energia han elaborat una guia que promou el desenvolupament sostenible del biogàs i el biometà a Catalunya. El Beta ja fa temps que treballa en l’àmbit de la sostenibilitat, en projectes com la reutilització de l’aigua al sector carni.
Els excedents ramaders
La guia sobre les plantes de biogàs, adreçada al públic en general, consta de sis capítols. En ells s’explica amb detall què és el biogàs, el sector del biogàs a Europa, la situació actual del biogàs, casos d’èxit a partir de plantes de biogàs “exemplars” de Catalunya, països pioners en l’impuls del biogàs i reptes del biogàs a Catalunya, tal com s’apunta en un reportatge a El 9 Nou.
Segons Ricard Carreras, responsable de Projectes Territorials del Centre Beta, les plantes de biogàs poden ser” les estratègies col·lectives més viables per fer front a l’elevat excedent de dejeccions ramaderes i residus orgànics que generen”. Però matisa: “Hi ha molt d’interès per fer projectes de biogàs a Catalunya, però encara cal continuar explicant molt bé què es pot fer i com”.