Què està passant a Osona? La felicitat després de la pandèmia
La pandèmia de la Covid-19, en moltes qüestions, va produir en els ciutadans un replantejament vital a tots els nivells. Els experts han assolit cert consens al voltant de la creença que el context pandèmic no ha fet més que consolidar aquesta voluntat de canvi. D’aquesta manera, des de les institucions, la satisfacció amb la vida de la ciutadania és sens dubte un dels àmbits a tenir més en compte.
En aquesta introspecció respecte la felicitat pròpia del ciutadà, un element ineludible és el paper que hi juga el municipi. I els osonencs s’ho qüestionen: “Com de satisfet estic de viure al meu municipi?”, “ha millorat o empitjorat la meva vida en l’últim any?” o, més enllà, “com serà la meva vida en un futur proper?”.
Les dades dels Dibaròmetre, baròmetre de la Diputació de Barcelona, ens ajuden a dissipar els interrogants a partir d’una enquesta feta aquest 2022.
Només un de cada 100 osonencs no està “gens” satisfet
Les darreres dades ens diuen que un 53% dels osonencs assenyalen que estan molt satisfets de viure al seu municipi. En aquest marc valoratiu, si hi afegim la categoria “bastant” (31,7%), el sentiment de gaudi s’enfila fins al 85,30%.
En el cantó oposat, els més crítics acaben representant un 6,6% de les respostes, repartides en un 4,9% “poc” i 1,5% “gens”.
D’aquesta manera, podem concloure que la majoria dels osonencs (més de 8 de cada 10) estan satisfets amb l’experiència que els ofereix el seu municipi.
Un any complicat
Tot i aquesta onada satisfactòria, la insatisfacció guanya protagonisme quan es demana als enquestats que valorin el darrer any en conjunt. Aquest últim termini s’ha caracteritzat per un restabliment de la normalitat, una època transitòria i d’adaptació cap a aquesta nova realitat postpandèmica. I aquest context inevitablement es trasllada en les respostes, repartides pràcticament simètricament en tres terços.
Un 36% dels ciutadans de la comarca d’Osona afirmen que la darrera anyada els hi ha estat favorable, un 30,4% manifesta el sentiment oposat i el 29,4% restant assenyala certa neutralitat amb la categoria “està igual”.
I el futur?
En l’actualitat, citant al famós sociòleg Zygmunt Bauman, estem immersos en la “societat líquida”, res no acaba d’estar assegurat amb certesa, cada vegada s’estableixen més incerteses i més poques certeses. Un context que acaba derivant en trastorns i
malalties de caràcter mental com poden ser l’estrès, l’ansietat i les depressions, entre d’altres.
En aquest cas, tot i la incertesa, el 57,9% dels enquestats declara que el seu municipi millorarà en un futur. Així, aquell cert equilibri dibuixat en l’anterior pregunta es desdibuixa per donar pas a l’optimisme: només el 22,9% indica cert escepticisme respecte al futur. Així mateix, destacaríem el grau de “No sé/No contesta”, un 13,9%.